L’origen del Carnaval i els Ballets de la Platja d’Aro és desconegut i sens dubte molt antic. No es coneix cap document que faci referència però sí sabem algunes curiositats.

1. Tot comença amb Dijous Gras

Ballet de Carnaval 1936. Aportació de Carles Ordiales.

El carnaval que es feia a Platja d’Aro gaudia d’una gran popularitat a tota la comarca, sobretot el dia de Dijous Gras, festa important des de sempre al poble i durant el qual s’hi feien els ballets, sardanes i balls de tarda i nit amenitzats per les orquestres més reputades del moment. 

La festa de Dijous Gras començava al matí, el grup del ballet voltava tot el poble, Fanals, Fanals d’Amunt, Treumal i la Platja, visitant casa per casa, oferint als seus habitatns una representació del ballet. 

Els Ballets eren unes representacions, barreja de cançó satírica, teatre i dansa, es representaven ballant una dansa que cada any era diferent, al gust de l’autor de la paròdia.

2. Prohibit a la dictadura

En els anys de postguerra, la festa de Dijous Gras es torna a celebrar, però sense la seva manifestació més important, els Ballets. El Carnaval es centra en els balls de Dijous, diumenge i dimarts, que ara s’han de fer passar per “Bailes de Trajes Típicos Regionales” per obtenir l’aprovació de les autoritats, per la prohibició del Carnaval que decreta el nou règim.

L’any 1979, es donà el carnaval un aire mes popular, instaurant la figura del Carnestoltes i la gresca de les comparses pel carrer, incorporant nous actes festius, com la desfilada de carrosses i comparses.

3. Les festes eren als locals

Inicialment, l’organització del carnaval anava sempre a càrrec del jovent del poble, des de 1920 primer el “Centro de Amigos El Progreso” i posteriorment “El Porvenir Fanalense”, societats recreatives que tenien local on es feien les festes. No va ser fins molt després que no varen sortir a celebrar-ho al carrer.

La sala de Can Japet, i  el local “Fiesta” inagurat a la dècada dels 50 han estat també escenaris de la celebració del carnaval al llarg de la seva història.

El que es va començar com una cosa petita, amb uns fins meitat festa popular, meitat promoció, s’ha convertit actualment en un esdeveniment que i arrossega milers de persones a Platja d’Aro durant aquests dies.

Referència:
Pere Barreda i Masó
(Resum del seu especial Carnaval del Carrilet)